logo_H1
logo_H1



Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Seboroični dermatitis kod beba

Seboroični dermatitis kod beba, poznat i kao tjemenica, je uobičajeno stanje koje se manifestira kao ljuskave, žućkaste naslage na vlasištu. Ovo stanje može također zahvatiti područja poput obrva, nosa, ušiju i pelenske regije. Iako može izgledati zabrinjavajuće, tjemenica je obično bezopasna i ne uzrokuje nelagodu kod beba.

Uzroci seboroičnog dermatitisa kod beba

Točan uzrok seboroičnog dermatitisa kod beba nije poznat, ali se vjeruje da nekoliko faktora doprinosi njegovom razvoju. Hormoni majke, preneseni tijekom trudnoće, mogu stimulirati lojne žlijezde beba, što dovodi do prekomjernog lučenja sebuma. Također, prisutnost gljivica Malassezia, koje prirodno žive na koži, može igrati ulogu u pojavi simptoma.

Simptomi i izgled

Tjemenica se najčešće pojavljuje tijekom prvih nekoliko tjedana života i može trajati nekoliko mjeseci. Karakteristična je po žućkastim, masnim i ljuskavim naslagama na vlasištu. Koža može izgledati crveno i upaljeno, ali obično ne uzrokuje svrbež niti nelagodu kod bebe.

Liječenje i njega

Seboroični dermatitis kod beba obično ne zahtijeva agresivno liječenje i često prolazi sam od sebe. Međutim, postoje koraci koje roditelji mogu poduzeti kako bi ubrzali proces ozdravljenja i olakšali simptome. Redovito pranje bebina vlasišta blagim šamponom može pomoći u uklanjanju ljuskica. Korištenje meke četke za nježno četkanje vlasišta nakon pranja može dodatno pomoći u uklanjanju naslaga. U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti upotrebu medicinskog šampona ili topikalne kreme ako je stanje upornije ili ozbiljnije.

Kada posjetiti liječnika

Iako je tjemenica obično bezopasna, ako primijetite da se stanje pogoršava, koža postaje jako crvena i upaljena, ili ako se simptomi prošire na druge dijelove tijela, važno je konzultirati pedijatra. Također, ako se pridruže znakovi infekcije poput krvarenja ili iscjetka, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.

Seboroični dermatitis kod beba je uobičajeno i uglavnom bezopasno stanje koje se obično rješava s minimalnim intervencijama. Pravilna njega i higijena mogu pomoći u ublažavanju simptoma i ubrzanju procesa ozdravljenja, omogućujući bebama da brzo i bezbolno prebrode ovo stanje.

Povezani članci

Related

Što je hemoptiza i kao ju prepoznati

Hemoptiza je medicinski termin koji označava iskašljavanje krvi iz respiratornog trakta. To može uključivati krv koja dolazi iz grla, bronha, dušnika ili pluća. Ova pojava može biti simptom različitih zdravstvenih stanja, od kojih neka mogu biti ozbiljna i zahtijevaju...

read more

Što je to alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je upalna reakcija sluznice nosa na alergene iz okoline. Ovaj čest zdravstveni problem, poznat i kao peludna hunjavica, javlja se kada imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje inače nisu štetne, poput peludi, prašine, dlaka kućnih...

read more