logo_H1
logo_H1



Copyright © 2021 H1 Portal

Copyright © 2021 H1 Portal

Što je to alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je upalna reakcija sluznice nosa na alergene iz okoline. Ovaj čest zdravstveni problem, poznat i kao peludna hunjavica, javlja se kada imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje inače nisu štetne, poput peludi, prašine, dlaka kućnih ljubimaca ili plijesni. Alergijski rinitis može značajno utjecati na kvalitetu života, uzrokujući neugodne simptome i ometajući svakodnevne aktivnosti.

Alergijski rinitis uzrokuje preosjetljivost imunološkog sustava na određene alergene. Kada osoba s alergijskim rinitisom dođe u kontakt s alergenom, tijelo oslobađa kemijske tvari poput histamina, koje uzrokuju upalu i simptome alergije. Najčešći alergeni uključuju:

Pelud: Drveća, trava i korovi mogu izazvati sezonski alergijski rinitis.

Prašina: Grinje iz kućne prašine česti su okidači za cjelogodišnji alergijski rinitis.

Dlaka i perut kućnih ljubimaca: Mačke, psi i drugi kućni ljubimci mogu izazvati simptome alergije.

Plijesan: Spore plijesni, koje se nalaze u vlažnim područjima, također mogu izazvati alergijski rinitis.

Anatomija nosne šupljine: Pogledajmo kako izgleda unutrašnjost nosa i kako različite strukture rade zajedno

Nosna šupljina je kompleksan sustav anatomskih struktura koje zajednički rade kako bi omogućile disanje, filtriranje zraka, osjećaj mirisa i obranu od štetnih čestica. Razumijevanje anatomije nosne šupljine može pomoći u prepoznavanju i liječenju različitih respiratornih problema.

Strukture nosne šupljine

  1. Nosnice (nares): Ulazni otvori u nosnu šupljinu, kroz koje zrak ulazi i izlazi tijekom disanja.
  2. Nosni septum: Pregrada koja dijeli nosnu šupljinu na dvije polovice, sastavljena od kosti i hrskavice. Septum održava strukturalnu stabilnost nosa i omogućava pravilno strujanje zraka.
  3. Nosne školjke (konhe): Tri para kostiju (gornje, srednje i donje konhe) koje izbočuju iz bočnih zidova nosne šupljine. One povećavaju površinu nosne šupljine, pomažući u zagrijavanju, vlaženju i filtriranju zraka.
  4. Nosni prolazi (meatusi): Prostori ispod svake konhe koji vode zrak kroz nosnu šupljinu. Oni također omogućavaju drenažu sinusa i suznih kanala.
  5. Nosna sluznica: Vlažna membrana koja oblaže unutrašnjost nosa. Sluznica proizvodi sluz koja hvata čestice prašine, alergene i mikroorganizme, sprječavajući ih da uđu u donje dišne puteve.
  6. Resičasti epitel (cilije): Sitne dlačice na površini nosne sluznice koje pomiču sluz prema ždrijelu, gdje se može progutati ili izbaciti. Ovo je ključni mehanizam u obrani tijela od štetnih čestica.
  7. Olfaktorni epitel: Specijalizirano područje smješteno visoko u nosnoj šupljini, odgovorno za osjet mirisa. Olfaktorni receptori u ovom području prepoznaju mirisne molekule i prenose informacije o mirisu u mozak.
  8. Sinusi: Šupljine unutar kostiju lubanje povezane s nosnom šupljinom. Oni uključuju frontalne, maksilarne, etmoidne i sfenoidne sinuse. Sinusi pomažu u ovlaživanju zraka, stvaranju sluzi i rezonanciji glasa.

Funkcije nosne šupljine

Nosna šupljina ima nekoliko ključnih funkcija:

Disanje: Glavni je prolaz za zrak koji ulazi i izlazi iz tijela. Zrak se zagrijava, vlaži i filtrira dok prolazi kroz nosnu šupljinu.

Filtriranje: Sluz i cilije u nosnoj šupljini hvataju i uklanjaju prašinu, alergene i mikroorganizme iz zraka.

Osjet mirisa: Olfaktorni epitel omogućava prepoznavanje i uživanje u različitim mirisima.

Obrana: Nosna šupljina djeluje kao prva linija obrane tijela protiv udisanja štetnih tvari i patogena.

Nosna šupljina je složen sustav struktura koje rade zajedno kako bi osigurale učinkovito disanje, filtriranje zraka i osjet mirisa. Razumijevanje anatomije nosne šupljine pomaže u prepoznavanju važnosti ovih funkcija i pruža uvid u različite respiratorne probleme. Redovita njega i zaštita nosne šupljine ključni su za održavanje zdravog dišnog sustava.

 

Povezani članci

Related

Što je hemoptiza i kao ju prepoznati

Hemoptiza je medicinski termin koji označava iskašljavanje krvi iz respiratornog trakta. To može uključivati krv koja dolazi iz grla, bronha, dušnika ili pluća. Ova pojava može biti simptom različitih zdravstvenih stanja, od kojih neka mogu biti ozbiljna i zahtijevaju...

read more

Što je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)?

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja se temelji na ideji da naša misaona obrasci i uvjerenja utječu na naše emocije i ponašanje. Razvijena u 1960-ima, KBT je postala jedna od najučinkovitijih terapijskih pristupa za različite mentalne...

read more